GATAVOT

Turku zirņu – saldā kartupeļa karijs

Kad gribas sasildīties
3 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
3 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Pirms pāris dienām mana draudzene Alise izvilka no ledusskapja turku zirņu bundžiņu un teica: "Šo es nopirku gadījumiem, kad tu negaidīti atnāktu ciemos." Tas laikam pasaka, cik ļoti man garšo turku zirņi. Vai arī cik ļoti gaidīta jūtos viņas mājās.
Drīz varēsim turku zirņus pievienot svaigiem Latvijas salātiem, bet vēl šodien lai iet šīs dienas laika apstākļiem neraksturīgs, sildošs karijs kā atvadas drēgnajiem, tumšajiem ziemas vakariem.

3 porcijām nepieciešams:
(Mēs gan šo apēdām divatā, bet tā nebija laba doma)

  • 120 g turku zirņu
  • 1 neliels saldais kartupelis
  • 1 tējkarote ar kaudzīti kokosriekstu eļļas (vai cita eļļa cepšanai)
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • Ingvera gabaliņš 1/2 īkšķa lielumā
  • 1/2 čili
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • 1/2 ēdamkarote koriandra sēklu
  • 1/2 ēdamkarote kumīna sēklu
  • 1 tējkarote sinepju sēklu
  • 400 ml kokosriekstu piena
  • 300 ml vāroša ūdens vai dārzeņu buljona
  • 1/2 citrona sula (vai vairāk)

  • Turku zirņus uz nakti izmērcē aukstā ūdenī. Nākamajā dienā nokās, noskalo un vāri apmēram stundu, līdz zirņi mīksti. Vai izmanto konservētus turku zirņus.
  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Saldo kartupeli nomizo, sagriez kubiņos un cep krāsnī 20 minūtes.
  • Sīki sagriez sīpolu un apcep uz pannas apmēram 5 minūtes, līdz tas kļūst caurspīdīgs. Kumīna un koriandra sēklas samal piestā vai kafijas dzirnaviņās. Visas garšvielas pievieno sīpoliem un maisot pacep apmēram minūti.
  • Sarīvē burkānu, sakapā čili, ingveru un ķiploku un pievieno tos pannā pie sīpoliem un garšvielām. Maisot sautē visu vēl minūti.
  • Pielej kokosriekstu pienu un buljonu. Pievieno zirņus un saldo kartupeli. Uz nelielas uguns sautē visu apmēram 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg.
  • Pēc garšas pievieno sāli, citronu sulu un pasniedz ar brūnajiem rīsiem un kādiem svaigiem salātiem.