GATAVOT

Taizemes zemesriekstu karijs

Ēdiens, kur satiekas rīsi un kartupeļi
3 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
3 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Kad sakārojas kariju, parasti ir viena vieta, uz kuru ejam. Tā ir taizemiešu ēstuve Kotai, kur laikam vēl ne reizi neesam vīlušies. Jāatzīst, ka tam par iemeslu varētu būt tas, ka gandrīz vienmēr pasūtam vienu un to pašu – Massaman kariju ar dārzeņiem. Tas ir tik izcils, ka mēģinājām to pagatavot mājās. Mūsu variantu par Massaman kariju baidos nosaukt, un Kotai noteikti paliek nepārspēts. Bet šis ir pietiekami tuvu ideālam.
Izlasot sastāvdaļas, latviešu vēders izbrīnā iepleš acis un neticīgi nogroza galvu. Rīsi, kartupeļi un zemesrieksti? Tikai mieru, latviešu vēder, taizemieši zina, ko dara.

4 pildītām tortillām nepieciešams:

Karija pastai:

  • 10 - 15 mazie, kaltētie čili pipariņi (var aizstāt ar vienu svaigu čili)
  • 1 tējkarote kumīna sēklu
  • 1/2 tējkarote koriandra sēklu
  • 3 krustnagliņas
  • 2 laima lapas
  • 5 balto piparu graudu (var aizstāt ar melnajiem pipariem)
  • Šķipsniņa muskatrieksta
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • 4 ķiploka daiviņas
  • Ingvera gabaliņš 1/2 īkšķa izmērā
  • 1 citronzāles stiebrs
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • 1 sarkanais sīpols
  • 2 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa
  • 80 g zemesriekstu

Karijam:

  • 2 bundžas kokosriekstu piena
  • 2 -3 nelieli kartupeļi
  • 50 g zemesriekstu
  • 1 laima sula (vai vairāk pēc garšas)
  • Šķipsniņa sāls
  • Pasniegšanai – brūnie rīsi, svaigs koriandrs, nedaudz laima sulas
  • Sāc ar pastas gatavošanu. Kaltētajiem čili pārlej siltu ūdeni un mērcē 15 minūtes. Citronzāles stiebram nogriez augšējo sauso, stiegraino daļu (atstāj apmēram apakšējo 1/3). Ķiploku un ingveru nomizo. Citronzāli, ingveru, sīpolu un ķiploku sakapā.
  • Sākumā liec blenderī vai piestā sausās garšvielas un kārtīgi samal. Pēc tam pievieno ķiploku, čili, ingveru, citronzāli, sīpolu un medu. Atkal samal.
  • Sausā pannā apgrauzdē zemesriekstus, līdz tie apbrūnējuši. Pievieno blenderī un sablenderē, līdz izveidojas viendabīga pasta.
  • Uzkarsē katliņu vai pannu. Liec karija pastu katlā un, maisot, lai nepiedeg, pasautē apmēram minūti, līdz sāk izdalīties aromāti.
  • Pievieno pastai kokosriekstu pienu. Nomizo un sagriez kartupeļus mazos gabalos un liec katlā. Vāri uz nelielas uguns, līdz kartupeļi mīksti (apmēram 25 minūtes).
  • Vārīšanās beigās pievieno karijam zemesriekstus un laima sulu.
  • Pievieno sāli pēc garšas un pasniedz ar rīsiem, svaigu koriandru un pārslaki ar laima sulu, ja vēlies.