GATAVOT

Sviesta ķirbja – lēcu sautējums

Pilns katls rudens labumu
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
45 min
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
45 min
Vegānisks

Jau kādu laiku gribēju pagatavot lēcas kopā ar ķirbi. Bet baidījos. Domāju, ka neviens (mans vīrs) neko tādu neēdīs un beigās es palikšu viena ar lielu katlu sautējuma. Bet nekā. Šis ēdiens ir akceptēts ne tikai no mana vīra puses, bet arī trīs viņa kolēģi nobalsoja, ka ir labs. Un patiešām ir.
Un zinu, ka puse pasaules šo slimību jau ir izslimojusi, bet mana apsēstība ar lapu kāpostu ir tikai pašā sākumā. Manuprāt, izcils veids, kā šobrīd uzņemt Latvijā audzētus zaļumus.

  • Olīveļļa cepšana
  • 3/4 neliela sviesta ķirbja (man bija 1 kg smags ķirbītis)
  • 180 g zaļo lēcu
  • 2 sīpoli
  • 1 puravs
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 400 ml dārzeņu buljona
  • 80 ml sausa baltvīna
  • 2 lapu kāposta lapas
  • 1 ēdamkarote graudaino sinepju
  • Sāls un melnie pipari pēc garšas

Mērcei:

  • Bezpiedevu jogurts (sojas arī derēs)
  • Citrona sula
  • Lociņi
  • Melnie pipari
  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Ķirbi nomizo un sagriez nelielos gabaliņos. Liec tos uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, apslaki ar olīveļļu un liec cepties krāsnī 25 minūtes, vai līdz ķirbis ir mīksts (bet nejūk ārā).
  • Sakapā sīpolus, ķiploku un puravu. Liec visu cepties katliņā apmēram 10 minūtes. Tad pievieno lēcas, buljonu un baltvīnu, izmaisi un uzliec katlam vāku. Uz nelielas uguns vāri visu 25 –30 minūtes, līdz lēcas mīkstas.
  • Kad lēcas gatavas, sakapā lapu kāpostu un pievieno katlā. Samaisi un sautē kādas 5 minūtes.
  • Pievieno izcepto ķirbi, sinepes, sāli un piparus. Kārtīgi izmaisi. Pasniedz kopā ar maizīti un jogurta mērci.
  • Jogurta mērcei vienkārši samaisi jogurtu ar zaļumiem, citrona sulu un pipariem. Visu "uz aci" un pēc garšas.