GATAVOT

Svaigā zemeņu – citronu kūka

Kad gribas kādu iepriecināt
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
Ilgi
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
Ilgi
Vegānisks

Mūsu draugam Benam šodien palika 20 gadu, tāpēc nolēmu pagatavot viņam dzimšanas dienas kūku. Zināms, ka virtuvē viss vienmēr nenorit pēc plāna. It īpaši, ja jūties pietiekami pārliecināts par sevi (varbūt pārāk pārliecināts), lai nesekotu receptēm. Bet katra pieredze – laba vai slikta – ir pieredze, no kuras var mācīties. Atceros, ka reiz pagatavoju pīrāgu precīzi pēc žurnāla receptes, bet tas sanāca tik šķidrs, ka aiz dusmām ar asarām acīs to izmetu miskastē. Tikai pēc tam izlasīju, ka jāpagaida pusstunda, lai tas sacietētu.
Arī ar šo dzimšanas dienas kūku man sanāca misēklis. Nepieliku pietiekami daudz kokosriekstu eļļas, kā rezultātā tā sacietēja tikai saldētavā. Tas jau nav nekas slikts, jo garšoja labi, bet es dodu priekšroku krēmīgai nevis sasalušai kūkai, kas pēc stundas izkūst kā sniegs pavasarī. Viens no šī bloga mērķiem bija stāstīt par veikmēm un neveiksmēm virtuvē, tāpēc nebaidos teikt, ka šoreiz galvā kūka izskatījās citādāk nekā tā izdevās realitātē. Bet arī kļūdas ir jāsvin, jo tās mums palīdz tikt pie labākiem rezultātiem.

Zemāk esošajai receptei pierakstīju klāt pāris ēdamkarotes eļļas, tā kā tai vajadzētu strādāt. Ja izdomā svinēt vasaru ar šo kūku – priecāšos par atsauksmēm!

20 cm diametra kūkai nepieciešams:

Pamatnei:

  • 200 g dateļu
  • 150 g mandeļu (var izmantot citus riekstus, piemēram, lazdu riekstus)
  • 4 ēdamkarotes kakao

Krēmam:

  • 450 g Indijas riekstu, pa nakti izmērcēti ūdenī
  • 250 ml ūdens
  • 15 lielas zemenes
  • 1/2 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 12 ēdamkarotes kļavu sīrupa
  • 2 citronu sula
  • 8 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
  • Pagatavo kūkas pamatni. Aplej dateles ar siltu ūdeni un izmērcē 15 minūtes. Tad nolej ūdeni, liec tās blenderī vai virtuves kombainā un mal, līdz izveidojas lipīga masa. Vari pieliet pāris ēdamkarotes ūdens, lai blenderī viss kustētos.
  • Izņem no blendera dateļu masu, liec blenderī mandeles un sablenderē līdz drupačām. Tad liec klāt dateļu masu un kakao pulveri un blenderē visu, līdz izveidojas viendabīga, lipīga mīkla.
  • Iegūto mīklu liec ar cepampapīru izklātā kūkas formā un kārtīgi izlīdzini. Liec ledusskapī, kamēr gatavosi pildījumu.
  • Sablenderē izmērcētos Indijas riekstus ar ūdeni līdz izveidojas krēms. Pusi krēma nolej un atliec malā.
  • Pie atlikušā krēma blenderī liec klāt zemenes, vaniļas ekstraktu, 6 ēdamkarotes kļavu sīrupa un 4 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas. Sablenderē līdz krēms iegūst rozā krāsu un ir viendabīgs.
  • Izņem kūkas formu no ledusskapja, lej pāri krēmu, izlīdzini un ieliec saldētavā uz pusstundu.
  • Izmazgā blenderi un liec tajā atlikušo riekstu krēmu. Pievieno citronu sulu, 6 ēdamkarotes kļavu sīrupa un 4 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas. Sablenderē un lej pāri zemeņu krēma kārtai. Uzmanīgi izlīdzini, dekorē ar zemeņu šķēlēm un liec ledusskapī – ideālajā variantā uz nakti vai kādām 12 stundām.