GATAVOT

Šokolādes – zemesriekstu kūka

Kad vajag sevi palutināt
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
Vegānisks

Otro reizi dzīvē taisu svaigo riekstu kūku (pirmā gandrīz nevienam negaršoja, izņemot man). Šoreiz izdomāju ņemt kombināciju, ar kuru ir grūti nošaut greizi - šokolāde un zemesriekstu sviests. Galvā jau biju izdomājusi, cik skaisti izskatīsies kūka, kas dekorēta ar zemesriekstu sviesta virpuļiem. Nedaudz pārcentos un beigās kūka izskatījās kā ne tas gaumīgākais kapučīno, kur virsū zīmē puķes no sīrupa.
Bet tas nemaina to, ka kūka izdevās patiešām garšīga. Tas maina tikai to, ka man bišķiņ bija kauns to fotogrāfēt.

23 cm lielai kūkas formai nepieciešams:

Pamatnei:

  • 200 g dateļu
  • 80 g mandeļu
  • 60 g lazdu riekstu
  • 30 g kakao

Krēmam:

  • 200 g Indijas riekstu (pa nakti izmērcēti ūdenī)
  • 200 ml ūdens
  • 2 ēdamkarotes koksriekstu eļļas
  • 8 - 10 ēdamkarotes kļavu sīrupa
  • 60 g kakao
  • 3 - 4 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta

  • Sagatavo kūkas pamatni. Aplej dateles ar siltu ūdeni un izmērcē 15 minūtes. Tikmēr sablenderē riekstus. Izņem riekstus no blendera un sablenderē dateles. Kad dateles sablenderētas, pievieno atkal samaltos riekstus un kakao, un sablenderē visu, līdz izveidojas lipīga mīkla.
  • Izklāj kūkas formu ar cepamo papīru un izlīdzini iegūto mīklu vienmērīgi pa formas pamatni. Ieliec saldētavā, kamēr gatavosi krēmu.
  • Krēmam – nolej ūdeni izmērcētajiem Indijas riekstiem un tos noskalo. Sablenderē riekstus un ūdeni līdz krēmīgai konsistencei. Tad pievieno pārējās sastāvdaļas (izņemot zemesriekstu sviestu) un blenderē, līdz iegūst vienmērīgas konsistences krēmu.
  • Pārlej krēmu pār kūkas pamatni. Beigās iemaisi krēma virsmā zemesriekstu sviestu. Es vispirms ar konditorejas maisiņu kūkas virsmā uzzīmēju zemesriekstu sviesta apļus un tad tos izsmērēju ar nazi. Bet varbūt būs labāk, ja viegli to iemaisīsi ar karoti.
  • Liec kūku ledusskapī uz 6 - 8 stundām. Ja steidzies (kā es), tad pietiks ar 3 stundām saldētavā.