Kad pirms diviem gadiem pieņēmu izaicinājumu mēnesi neēst piena produktus, es daudz laika pavadīju, lasot visādus ārzemju blogus un meklējot, ko tad tie vegāni īsti ēd. Viena no receptēm, kas piesaistīja manu uzmanību bija "siera" mērce, kas sastāvēja no riekstiem un vārītiem dārzeņiem. Viss mans latvietiskums par šādu dīvainu kombināciju tikai pasmējās, tomēr ziņkārība beigās ņēma virsroku. "Tastes like real cheese!" bija vegānisko blogu sauklis pie šāda tipa receptēm (un to bija ļoti daudz). Tad nu beigās pagatavoju. Un biju šokā. Garšoja. Ne tikai labi garšoja, bet patiešām garšoja pēc siera.
Neesmu no tiem piena produktu maz-lietotājiem, kuri nemitīgi cenšas ēdienā atdarināt siera garšu. Ja man sakārojas sieru, tad... es apēdu sieru. Tomēr šī recepte lieliski varētu noderēt tiem, kuri piena produktus lietot uzturā nevar vai kategoriski nevēlas.
Šī mērce labi garšos:
1. Pie čipsiem (īpaši labi garšo ar načo);
2. Dārzeņu platēs klasiskās krējuma mērces vietā;
3. Pie makaroniem (ļoti labi varētu garšot bērniem);
4. Dažādos meksikāņu ēdienos – burrito, taco u.c.
5. Kā smērējamais "kausētais siers" uz maizītes.