GATAVOT

"Siera" mērce

Siera mērce bez siera
Pagatavošanas laiks — 
30 min
Vegānisks
PAgatavošanas laiks:
30 min
Vegānisks

Kad pirms diviem gadiem pieņēmu izaicinājumu mēnesi neēst piena produktus, es daudz laika pavadīju, lasot visādus ārzemju blogus un meklējot, ko tad tie vegāni īsti ēd. Viena no receptēm, kas piesaistīja manu uzmanību bija "siera" mērce, kas sastāvēja no riekstiem un vārītiem dārzeņiem. Viss mans latvietiskums par šādu dīvainu kombināciju tikai pasmējās, tomēr ziņkārība beigās ņēma virsroku. "Tastes like real cheese!" bija vegānisko blogu sauklis pie šāda tipa receptēm (un to bija ļoti daudz). Tad nu beigās pagatavoju. Un biju šokā. Garšoja. Ne tikai labi garšoja, bet patiešām garšoja pēc siera.
Neesmu no tiem piena produktu maz-lietotājiem, kuri nemitīgi cenšas ēdienā atdarināt siera garšu. Ja man sakārojas sieru, tad... es apēdu sieru. Tomēr šī recepte lieliski varētu noderēt tiem, kuri piena produktus lietot uzturā nevar vai kategoriski nevēlas.
Šī mērce labi garšos:
1. Pie čipsiem (īpaši labi garšo ar načo);
2. Dārzeņu platēs klasiskās krējuma mērces vietā;
3. Pie makaroniem (ļoti labi varētu garšot bērniem);
4. Dažādos meksikāņu ēdienos – burrito, taco u.c.
5. Kā smērējamais "kausētais siers" uz maizītes.

  • 100 g Indijas riekstu, vismaz 2h mērcēti ūdenī
  • 1 kartupelis
  • 1 burkāns
  • 10 ēdamkarotes ūdens, kurā vārīji kartupeli un burkānu
  • 1/2 tējkarote kurkumas (krāsai)
  • 1 tējkarote ķiploku pulvera
  • 1/4 tējkarote čili pulvera (var nelikt)
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • 3 ēdamkarotes rauga pārslu (sierīgajai garšai)
  • 1/2 tējkarote sāls (vai pēc garšas)
  • Pasniegšanai — načo čipsi vai svaigu dārzeņu gabaliņi
  • Katliņā liec vārīties nomizotu un mazos gabaliņos sagrieztu kartupeli un burkānu. Vāri, līdz dārzeņi mīksti.
  • Kad dārzeņi gatavi, liec blenderī mērcētos riekstus, vārītos dārzeņus un ūdeni. Blendē visu līdz krēmīgai konsistencei.
  • Tad pievieno visas pārējās mērces sastāvdaļas un turpini blendēt, līdz izveidojas viendabīga un ļoti krēmīga mērce.