GATAVOT

Sambuks

Nepelnīti aizmirstais bērnības deserts
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
10 min
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
10 min
Veģetārs

Kad pēc 4. maija svinību mielasta mana draudzene Kristīne iegāja mūsu virtuvē un teica, ka pavisam ātri pagatavos mums visiem desertu, mēs pārējie centāmies viņu atrunāt – nu beidz, ko tu tagad iesi un šiverēsies pa virtuvi. Labāk atpūties. Bet Kristīne uzstāja, un rezultāts mūs visus nonesa no kājām.

Viņa paņēma dažas olas, ievārījumu un pienu, un pēc apmēram 10 minūtēm mēs jau visi ar sajūsmu ēdām super pufīgu, gaisīgu un nereāli garšīgu desertu. Izrādās, ka tas ir nekas cits, kā sen aizmirstais sambuks, kuru pēdējo reizi laikam ēdu pamatskolā. Šis ātrais un skaistais deserts perfekti noslēdza mūsu 4. maija maltīti – tik mājīgi un latviski.

Es ticu, ka arī daudzi no jums šo vienkārši ģeniālo desertu ir piemirsuši, tāpēc gribēju par to atgādināt. Pagatavošana ir tik vienkārša, ka pilnīgi neticas, ka no olu baltumiem un ievārījuma vispār kaut kas var izdoties. Bet var!

  • 2 olas (iesaku mājas vai bioloģiskās olas)
  • ~250 g ievārījuma (mēs izmantojām brūkleņu)
  • Piens pasniegšanai
  • Olu baltumus atdala no dzeltenumiem.
  • Olu baltumus liek virtuves kombainā ar putošanas slotiņu. Ja Tev nav virtuves kombaina, tad droši izmanto bļodu un rokas mikseri.
  • Puto olu baltumus, kamēr izveidojušās stingras, baltas putas. Tas aizņems vairākas minūtes. Masai jābūt tik stingrai, ka, apgriežot bļodu otrādi, nekas netek laukā.
  • Tad pievieno ievārījumu un turpina putot, līdz izveidojas stingrs, gaisīgs krēms. Pagaršo krēmu un, ja prasās saldāks, tad pievieno vēl nedaudz ievārījuma.
  • Pasniegšanai liec krēmu dziļajos šķīvjos vai bļodiņās un pielej klāt mazliet piena.