GATAVOT

Saldā ķirbja maize

Ļausim banānmaizei mazliet atpūsties
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Veģetārs

Droši vien lielākā daļa no jums, kas lasa šo ierakstu, ir kaut reizi dzīvē pagatavojuši banānmaizi. Bet kā ar ķirbja maizi?

Jap, es arī līdz šonedēļai nekad nebiju pat iedomājusies tādu pagatavot.

Bet, ja tā padomā, ķirbju maizei vajadzētu būt mūsu ikdienai! Labi, ja ne ikdienai, tad noteikti biežākam viesim, nekā eksotiskajai banānmaizei. It īpaši tagad rudenī, kad mums ķirbjus burtiski met pakaļ, un ikviena Latvijas mājsaimniece mēģina izdomāt 101 veidu, kā realizēt ķirbju krājumus, pirms tie sabojājas.

Tad nu piedāvāju pamēģināt ķirbju maizīti! Ķirbis maizītei iedod dabīgu saldumu un mitrumu, piparkūku garšvielas acumirklī aiznes Ziemassvētku noskaņās. Ja nevari atrast piparkūku garšvielu maisījumu, tad vari pagatavot savu vai arī vienkārši to aizstāt ar kanēli.

  • 220 g ķirbja biezeņa (vārīts vai cepts ķirbis, ko sablendē)
  • 2 olas
  • 120 ml mandeļu piena
  • 60 g izkausētas kokosriekstu eļļas vai sviesta
  • 200 g pilngraudu kviešu miltu
  • 100 g cukura
  • 1 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma (vai mazāk, ja nevēlies tik intensīvu garšu)
  • 2 tējk. cepamā pulvera
  • Šķipsna sāls
  • 50 g žāvētu dzērveņu
  • 50 g sakapātu valriekstu
  • Krāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai.
  • Bļodā samaisa visas mitrās sastāvdaļas – ķirbi, olas, pienu, eļļu vai sviestu.
  • Citā bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru, garšvielas, cepamo pulveri, sāli – un pievieno bļodā pie mitrajām sastāvdaļām.
  • Visu samaisa un mīklai pievieno valriekstus un dzērvenes.
  • Maizes cepamo formu iesmērē ar eļļu vai sviestu un lej tajā mīklu.
  • Cep 180 grādos 50 minūtes, vai kamēr maizīte zeltaini apbrūnējusi.