GATAVOT

Saldā kartupeļa – zemesriekstu sautējums

Bagātīgs, krēmīgs un ļoti garšīgs
2 personām
Pagatavošanas laiks — 
45 min
Vegānisks
2 personām
PAgatavošanas laiks:
45 min
Vegānisks

Pirms pāris dienām atgriezos no pavisam bezrūpīgām brīvdienām – kopā ar draudzenēm aizceļojām uz Lielbritāniju apciemot vēl vienu draudzeni. Gāja mums forši un, protams, ļoti garšīgi. Man ceļošana vispār vairs nav iedomājama bez dažādu jaunu ēdienu nogaršošanas un interesantu kafejnīcu apmeklēšanas. Šajā braucienā iemīlējos klasiskajā britu scones ar ievārījumu (nezinu, kā to latviski sauc) un nu jau tik hipsterīgajās brokastīs – grauzdiņš ar plaucētu olu un avokado. Kad jau devāmies mājās un likās, ka visi gastronomiskie prieki aiz muguras, Mančesterā burtiski uzskrēju virsū savai mīļākajai ātrās ēdināšans kafejnīcai Leon. Viņiem ir izdevies veselīgu un ļoti garšīgu ēdienu pasniegt fast food ietērpā, un, ja kādreiz sanāk būt Lielbritānijā, noteikti uzmeklē šo vietu.
Bet nu par recepti. Leon kafejnīcā pie sienas bija ierāmēta kāda ļoti interesanta recepte, kuru, ēdot pusdienas, kārtīgi izpētīju. Atbraucu mājās un burtiski nākamajā dienā pagatavoju savu versiju viņu saldā kartupeļa sautējumam. Sanāca ļoti krēmīgs un sātīgs. Izcili piemērots laika apstākļiem aiz loga.

  • 1 sīpols
  • 1 sarkanais čili pipars
  • Īkšķa izmēra ingvera gabaliņš
  • 4 ķiploka daiviņas
  • Eļļa cepšanai
  • 1 liels saldais kartupelis
  • 4 tomāti (nesezonā var izmantot konservētus tomātus)
  • 1 tējkarote kūpinātas paprikas pulvera
  • 1/2 tējkarote kumīna sēklu
  • 1 tējkarote kurkumas
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • ~700 ml dārzeņu buljona (vai ūdens)
  • 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
  • 1/2 citrona sula
  • 2 saujas spinātu (derēs arī lapu kāposts, biešu lapiņas vai citi zaļumi, kas pa rokai)
  • Sāls pēc garšas
  • Pasniegšanai – brūnie rīsi, zemesrieksti vai mandeles, zaļumi
  • Sīpolu, čili piparu, ingveru un ķiploku sakapā. Cep tos sakarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā apmēram 7 minūtes.
  • Saldo kartupeli nomizo un sagriež nelielos kubiņos (vai vienalga, kādos gabaliņos vēlies), un pievieno tos pannā.
  • Sakapā tomātus un arī tos pievieno pannā. Pārkaisi garšvielas – paprikas pulveri, kumīnu, kurkumu un kanēli, kārtīgi samaisi un pacep visu vēl 5 minūtes.
  • Pamazām pievieno buljonu – sāc ar 200 ml un tad, kad šķidrums ir uzsūcies, pievieno vēl nedaudz buljona vai ūdens. Sautē visu apmēram 25 minūtes, līdz saldais kartupelis ir mīksts un sāk jukt laukā. Regulāri apmaisi un pievieno šķidrumu, kad liekas, ka sautējums ir par sausu.
  • Kad saldais kartupelis ir gatavs, iemaisi sautējumā zemesriekstu sviestu, citrona sulu, nedaudz sāli un sakapātus spinātus. Izmaisi, pasautē vēl minūti un gatavs!