GATAVOT

Saldā kartupeļa falafels ar jogurta mērci

Jo saldais kartupelis iederas visur
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H 40 min
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H 40 min
Vegānisks

Nesen mūsu dzīvē ir parādījies saldais kartupelis. Un zinu, ka tas ir uz palikšanu. Kāpēc? Pirmkārt, es ar atplestām rokām pieņemšu jebkuru dārzeni, kura nosaukumā ir "kartupelis", jo esmu no tiem latvietiešiem, kam kartupelis ir otrā maize. Otrkārt, saldais kartupelis ir kaut kas starp mūsu kartupeli un ķirbi. Un tas ir vēl jo labāk, jo ķirbis ir mana trešā maize. Treškārt - tā oranžā krāsa!

4-5 porcijām būs nepieciešams:

  • 600 g saldā kartupeļa (batātes)
  • 100 g turku zirņu miltu
  • 1/2 citrona sula
  • 1 tējkarote olīveļļas
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 tējkarote malta kumīna
  • 1 tējkarote malta koriandra
  • Šķipsniņa sāls
  • Baltās un/vai melnās sezama sēklas pārkaisīšanai

Jogurta mērcei (2-3 ēdājiem):

  • 6 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
  • (maniem draugiem vegāniem – sojas jogurts)
  • Sauja svaigas piparmētras lapiņu
  • 1/4 citrona sulas

    Pasniedz ar brūnajiem rīsiem.

  • Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem. Pārgriez saldo kartupeli gareniski uz pusēm un liec cepties krāsnī ar visu mizu uz ~ 50 minūtēm.
  • Kad kartupelis mīksts, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Izgreb no mizas visu mīkstumu un liec bļodā. Samīci ar karoti līdz izveidojas biezenis.
  • Sakapā ķiploku un kopā ar visām pārējām sastāvdaļām pievieno saldā kartupeļa biezenim. Kārtīgi samaisi un liec šo mīklu saldētavā uz 15 minūtēm vai ledusskapī uz 30 minūtēm.
  • Atkal uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem. No falafela mīklas ar rokām veido nelielus plācenīšus un liec tos ar cepampapīru izklātā cepampannā. Pārkaisi ar sezama sēkliņām un liec cepeškrāsnī uz 15 – 18 minūtēm. Šeit jābūt uzmanīgam - ja pārcepsi, tad falafels būs sauss.
  • Gatavo mērci - samaisi jogurtu ar citrona sulu un sakapātām piparmētras lapiņām.

    Mums vislabāk garšo falafels ar šo mērci un rīsiem, bet tas noteikti lieliski garšos arī veģetārajā burgerī vai vienkārši kā uzkoda.