GATAVOT

Pikantais zemesriekstu tofu

Veltījums visiem, kuri domā, ka viņiem negaršo tofu
1 personai
Pagatavošanas laiks — 
40 min
Vegānisks
1 personai
PAgatavošanas laiks:
40 min
Vegānisks

Man gribētos, lai vairāk cilvēku sāk ēst tofu. Lūdzu, tiekam pāri visiem stereotipiem, ka to ēd tikai zālēdāji un dīvaiņi. Jo tā nav. Tofu var būt tieši tik garšīgs un interesants, cik tu to pagatavosi. Tas kā sūklītis uzsūc tavas mīļākās garšas.
Klāt droši vari pievienot kādus svaigus vai krāsnī ceptus dārzeņus. Es cepu krāsnī Briseles kāpostus, bet tie piedega, tāpēc bildē netika. Bet noēdu tos tāpat, protams.
Tofu gan nepiedega un sanāca tik garšīgs, ka mēģinu sevi atturēt iet pagatavot to vēlreiz. Varbūt tomēr nemaz nevajag sevi atturēt.

  • ~200 g cietā jeb firm tofu
  • 2 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 1 ēdamkarote Sriračas mērces (vai cita asā mērce vai vienkārši nedaudz čili pulvera)
  • 1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas + cepšanai (derēs arī cita neitrālāka eļļa)
  • 1 tējkarote ķiploku pulvera
  • 3 ēdamkarotes ūdens
  • Pasniegšanai – brūnie rīsi un lociņi / dārzeņi pēc izvēles
  • Tofu gabalu ietin papīra dvieļos un uzliec tam virsū ko smagu – vairākas grāmatas, bļodu vai ko līdzīgu. Tas nepieciešams, lai izspiestu no tofu lieko ūdeni. Paturi tofu zem sloga vismaz 20 minūtes.
  • Bļodiņā samaisi zemesriekstu sviestu ar sojas mērci, medu, aso mērci (vai čili pulveri), kokosriekstu eļļu, ķiploku pulveri un ūdeni. Kārtīgi izmaisi.
  • Pagaršo, un, ja vēlies – pielāgo garšu savai gaumei, pievienojot vēl zemesriekstu sviestu, sojas mērci vai medu.
  • Kad ūdens no tofu izspiests, sagriez tofu ~1 cm lielos kubiņos. Apcep pannā nelielā eļļas daudzumā, līdz tofu gabaliņi ir apbrūnējuši no visām pusēm.
  • Tad lej pannā sagatavoto mērci un uz nelielas uguns maisot pacep visu vēl 3 minūtes, līdz mērce ir aplipusi ap tofu gabaliņiem.
  • Pasniedz ar rīsiem un daudz lociņiem. Ja vēlies, vari pievienot kādus svaigus vai apceptus dārzeņus.