GATAVOT

Panīrs krēmīgā karija mērcē

Mans mīļākais karijs
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
45 min
Veģetārs
4 personām
PAgatavošanas laiks:
45 min
Veģetārs

Šis ir viens no maniem visu laiku mīļākajiem indiešu karijiem. Ļoti bagātīgs, aromātisks, krēmīgs, un manā vārdu krājumā nav pietikami daudz garšīgu īpašības vārdu, kas raksturotu to, cik lielisks ir šis karijs.
Panīrs ir svaigais siers, kas pēc izskata un tekstūras līdzinās tofu, tāpēc, ja nevari atrast panīru vai uzturā nelieto piena produktus, droši vari izmantot tofu. Gī sviests šim karijam piešķir tā īpašo aromātu un garšu, tāpēc šoreiz noteikti neskopojies ar to. Nākamajā dienā aizej uz parku paskriet, lai viss būtu līdzsvarā.
Šo visu rakstu totālā izsalkuma stāvoklī, kas laikam nebija labākā ideja, bet vismaz zinu, ko šovakar gatavošu vakariņās.

  • 4 ēdamkarotes gī vai parastā sviesta vai kokosriekstu eļļas
  • 1 sarkanais čili pipars
  • 1 ēdamkarote smalki sarīvēta ingvera
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 lauru lapa
  • 1 kanēļa standziņa
  • 3 krustnagliņas
  • ½ tējkarote melno piparu graudu
  • Sauja Indijas riekstu
  • 1 liels sīpols
  • 7 tomāti (var aizstāt ar mazo bundžu konservētu tomātu)
  • ½ tējkarote čili pulvera
  • 1,5 tējkarotes garam masala garšvielu maisījuma
  • 1,5 tējkarotes kurkumas
  • 3 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 400 g panīra (var aizvietot ar tofu)
  • 1 ēdamkarote sierāboliņa lapu (var iztikt bez vai aizvietot ar svaiga koriandra lapiņām)
  • 200 ml kokosriekstu piena (var aizvietot ar saldo krējumu)
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • Sāls pēc garšas
  • Pasniegšanai — basmati rīsi, svaigs koriandrs, bezpiedevu jogurts
  • Pannā vai katliņā izkausē divas ēdamkarotes gī sviesta vai kokosriekstu eļļas.
  • Čili piparu un ķiploku sakapā un liek cepties sviestā kopā ar rīvēto ingveru.
  • Maisot cep divas minūtes, tad pievieno lauru lapu, kanēļa standziņu, krustnagliņas, melno piparu graudiņus, Indijas riekstus un sakapātu sīpolu. Visu cep vēl apmēram septiņas minūtes, līdz sīpols kļūst caurspīdīgs.
  • Tomātus sakapā un pievieno pannā pie garšvielām. Uzliek vāku un uz nelielas uguns sautē, līdz tomāti sāk izšķīst.
  • Noņem pannu no uguns, izņem no masas visas veselās garšvielas — kanēļa standziņu, lauru lapu, krustnagliņas, piparus. Pannas saturu liek blenderī un sablendē līdz krēmīgai konsistencei.
  • Tajā pašā pannā uzkarsē atlikušās divas ēdamkarotes sviesta un pievieno tomātu mērci. Pielej 150 ml ūdens un iemaisa čili pulveri, garam masala, kurkumu un tomātu pastu. Uz nelielas uguns vāra 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot, lai nepiedeg.
  • Panīru vai tofu sagriež apmēram 1 cm lielos kubiņos un pievieno mērcei kopā ar kokosriekstu pienu, sierāboliņa lapām, cukuru un sāli. Izmaisa, pasilda piecas minūtes un pasniedz ar rīsiem, svaiga koriandra lapiņām un pāris karotēm bezpiedevu jogurta.