GATAVOT

Lēcu – biešu salāti

Kad līdz svaigiem sezonas salātiem vēl nedaudz jāpagaida
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
40 min
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
40 min
Vegānisks

Es ilgojos pēc Latvijas salātiem. Tādiem koši un tumši zaļiem un sulīgiem. Pēc plaukstas izmēra spinātiem un kraukšķīgiem romiešu salātiem. Jau tagad iztēlojos, kā, atnākot mājās no tirgus, lielā bļodā tos saplēsīšu un ēdīšu, tikai ar olīveļļu apslacītus.

Bet līdz Latvijas salātu sezonai vēl jāpagaida. Tomēr arī ziemīgiem salātiem nav ne vainas. Šie sātīgie un krāsainie salāti dos mums izturību sagaidīt siltos mēnešus, kad varēsim saujām ēst tikko plūktus zaļumus.

4 izsalkušiem vēderiem būs nepieciešams:

  • 150 g melno lēcu
  • 2 nelielas sarkanās bietītes (vai viena liela biete)
  • 1/2 purava
  • Eļļa cepšanai
  • 1 baltais sīpols
  • Svaiga timiāna zariņš vai 1/2 tējkarote kaltēta timiāna
  • Sauja zirņu dīgstu
  • 1 ēdamkarote graudaino sinepju
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • Sāls un pipari - tik, cik pašam garšo
  • Bietes vislabāk izvārīt jau iepriekšējā vakarā. Ieliec veselas bietes katlā ar aukstu ūdeni un liec vārīties. Kad sāk vārīties, pavāri tās 30 minūtes, izslēdz plīti, uzliec vāku un atstāj bietes karstajā ūdenī uz nakti. No rīta būt gatavas. Vai arī laid garām ķēpāšanos ar biešu vārīšanu un nopērc veikalā jau vārītas bietes.
  • Izvāri lēcas 300 ml ūdens. Vajadzētu būt gatavām pēc 20 minūtēm. Uzmanies - centies lēcas nepārvārīt!
  • Sakapā sīpolu, liec uz pannas, pievieno timiānu un apcep eļļā, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.
  • Sagriez puravu ripiņās, nomizo bietes un sagriez nelielos gabaliņos. Sajauc kopā visas salātu sastāvdaļas, beigās pievienojot sinepes un olīveļļu un kārtīgi samaisot.