GATAVOT

Lazdu riekstu – šokolādes krēms

Jeb "Nutella"
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
40 min
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
40 min
Vegānisks

Pirms pāri mēnešiem kopā ar draugiem Celmu ģimeni Kuldīgā atvērām nelielu maiznīcu – Celms Maize. Esam labas un vērtīgas maizes cienītāji, tāpēc ar prieku piedāvājam kuldīdzniekiem un viesiem svaigu ierauga maizīti, kā arī dažādus našķus un dzērienus. Ja brauc uz Kuldīgas pusi, noteikti piekāp ciemos!

Tuvojoties svētku laikam, esam nolēmuši maiznīcā gatavot arī dažādus gardumus burciņās, kas labi sader ar mūsu maizīti, kā arī lieliski kalpos kā Ziemassvētku dāvanas mīļajiem. Viens no gardumiem ir arī šis lazdu riekstu – šoko krēms, jeb tautā vieglāk atpazīstams kā "nutella".

Vien dažas sastāvdaļas un sanāk vienkārši izcila piedeva maizītei, pankūkām, putrai, saldējumam un vēl visam kam. Vajadzēs gan jaudīgu blenderi vai virtuves kombainu, kā arī apbruņoties ar pacietību – bet tas būs tā vērts.

  • 400 g lazdu riekstu
  • 150 g tumšās šokolādes
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura (vai vairāk, ja gribas saldāku)
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsna sāls
  • Riekstus ber uz cepampannas. Krāsni sakarsē līdz 180 grādu temperatūrai un liek grauzdēties riekstus, līdz tie apbrūnējuši, aptuveni 15 – 20 minūtes.
  • Ļauj riekstiem nedaudz atdzist un tad tiem noloba miziņas – nevajag ļoti pedantiski, galvenais, lai lielākā daļa miziņu ir nost. To visātrāk var izdarīt, berzējot riekstus starp plaukstām vai ieliekot tos dvielī, aizlokot dvieli ciet, un tad berzējot miziņas viegli nāks nost.
  • Riekstus liek blenderī vai virtuves kombainā un sāk blendēt. Ik pa laikam blenderi apstādina, lai nokasītu no malām pielipušos riekstus. Jāblendē, līdz izveidojas šķidrs riekstu sviests – tas prasīs laiku un pacietību (atkarībā no blendera, tās var būt pat 10 un vairāk minūtes). Ik pa laikam blenderi var apstādināt un atpūtināt. Ja nu blenderis vai kombains galīgi "nevelk", var pievienot nedaudz eļļas, piemēram, kokosriekstu.
  • Kad lazdu rieksti sablendēti līdz sviestam, ūdens peldē izkausē šokolādi – katliņā ielej nedaudz ūdens, pa virsu liek bļodiņu ar šokolādi un uz nelielas uguns vāra, līdz šokolāde bļodiņā izkususi.
  • Blenderī pievieno kausēto šokolādi un pārējās sastāvdaļas. Sablendē, līdz viss sagājis viendabīgā, šokolādīgā masā.
  • Pagaršo – ja prasās saldāku, pievieno vēl nedaudz cukura. Gatavo krēmu lej burciņās un uzglabā ledusskapī vismaz 2 – 3 nedēļas.