GATAVOT

Krēmīgais kartupeļu – gaileņu sacepums

Latviešu sirdspriekam
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H 30 min
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
1H 30 min
Vegānisks

Ja tev, tāpat kā man, ļoti garšo siers, bet nepatīk tā sajūta, ko atstāj piena produktu ēšana, tad rauga pārslām jābūt tavam labākajam draugam. Pilnīgi nopietni. Pievienojot pavisam nedaudz rauga pārslu, var panākt patīkami sierainu garšu bez nepatīkamās balona sajūtas pēc tam. Zinu, zinu – tas liekas dīvains produkts, ko ēd tikai vegāni, bet tu pamēģini. Arī šajā ēdienā rauga pārslas spēlē lielu lomu kopējā garšā, bet, ja tomēr nevēlies tās speciāli iegādāties, būs garšīgi arī bez tām. Esmu tās manījusi veikalos "Raw Garden", "Zaļā Govs", "Stockmann", "Pirkumiņš".
Bet vispār šeit stāsts ir vairāk par jaunajiem kartupeļiem un gailenēm, kas katrai latvieša sirdij liek priekā palēkties, vai ne? Izņemot manam vīram. Gailenes viņu galīgi neiepriecina. Mani gan.

  • 700 g jauno kartupeļu
  • 1/2 ēdamkarote olīveļļas cepšanai
  • 1 liels sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 500 ml mandeļu piena (vai cits piens pēc izvēles)
  • 3 ēdamkarotes kukurūzas cietes (vai kartupeļu cietes)
  • 1 ēdamkarote ābolu etiķa
  • 5 ēdamkarotes rauga pārslu (var iztikt arī bez, bet tad nebūs tik "sierīgi")
  • 300 g gaileņu
  • 4 šķēles sakaltušas maizes (es izmantoju ciabattu), ja izmanto svaigu maizi, to var uzgrauzdēt krāsnī, līdz kraukšķīga
  • Liela sauja svaigu diļļu
  • Sāls pēc garšas
  • Jaunos kartupeļus kārtīgi nomazgā un sagriez ļoti plānās šķēlēs vai nu ar asu nazi, vai ar mandolīnu (es izmantoju virtuves kombaina slaisera opciju). Šķēlēm jābūt ļoti plānām.
  • Pannā uzkarsē eļļu. Sakapā sīpolu un ķiploku un liec tos cepties apmēram 7 minūtes. Pēc tam atliec tos malā.
  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Ja izmanto svaigu maizi, ieliec to apgrauzdēties, līdz kraukšķīga. Krāsni neslēdz ārā.
  • Lej katliņā mandeļu pienu un pievieno tam kukurūzas cieti. Kārtīgi izmaisi, lai neveidojas kunkuļi. Liec pienu vārīties. Kad uzmetas pirmie burbuļi, tad aktīvi maisi, līdz mērce sāk biezēt. Maisot vāri vēl 2 minūtes. Tad noņem no uguns, pievieno ābolu etiķi, rauga pārslas un sāli. Kārtīgi izmaisi. Pievieno ceptos sīpolus un ķiplokus, samaisi. Mērcei jābūt pabiezai un krēmīgai.
    Ja neizmanto rauga pārslas, vari pievienot mērcei nedaudz sinepes vai kādas citas garšvielas pēc izvēles.
  • Gailenes notīri no netīrumiem un saplēs mazākos gabaliņos. Ļoti smalki nevajag, katru gaileni var sadalīt pāris daļās, mazākās var atstāt veselas. Sakapā dilles.
  • Ņem cepamtrauku un iesmērē to ar pavisam nedaudz eļļas. Kārto trešdaļu no kartupeļu šķēlēm pa visu trauka pamatni. Šķēles var pārklāties. Pārlej pāri trešdaļu mērces, izsmērē to pa visiem kartupeļiem, pārkaisi pusi diļļu. Pa virsu kārto pusi no gailenēm. Tad atkal liec trešdaļu no kartupeļu šķēlēm, atkal pārlej trešdaļu daļu mērces, pusi diļļu un kārto pa virsu atlikušās gailenes. Beigās liec pa virsu atlikušās kartupeļu šķēles, pārlej ar atlikušo mērci un izsmērē to.
  • Maizes šķēles liec blenderī vai virtuves kombainā un blendē, līdz izveidojas maizes drumstalas. Šīs drumstalas pārber pāri sacepumam, pārkaisi 1 ēdamkaroti rauga pārslu un nedaudz sāli.
  • Liec sacepumu cepties krāsnī uz 50 minūtēm. Pēc izņemšanas no krāsns nedaudz atdzesē un pasniedz ar svaigiem gurķiem vai salātiem. Pārkaisi vēl ar sāli, ja vēlies, jo kopumā sacepums sanāca diezgan nesāļš.