GATAVOT

Krāsnī ceptu tomātu zupa ar kariju

Atkarību izraisoša
5 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
5 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Tomātu zupa ir viens no tiem ēdieniem, kuram ir tik variāciju, cik uz pasaules cilvēku. Un droši vien, ka visas variācijas ir garšīgas. Vai vismaz kaut cik ēdamas. Un priekš manis tomātu zupa laikam ir viens no tiem ēdieniem, ar kuriem man visvairāk patīk "spēlēties" – mainot garšvielas, augu krējumus vai pienus, pievienotos dārzeņus, asuma pakāpi, dažādas piedevas utt. Jo baziliks nav vienīga garšviela, kas sader ar tomātiem.
Tad, lūk, te ir mana līdz šīm mīļākā tomātu zupas versija. Nav jau nekāds noslēpums, ka man garšo pikants un jūtami garšvielains ēdiens, un šī zupa nav izņēmums. Kā šodien teica mans draugs Juris – šitai zupai laikam pielikta tā īpašā garšviela, kas liek to gribēt ēst vēl un vēl. Nezinu, kas tā par garšvielu, bet šīs ir manas pusdienas jau trešo dienu pēc kārtas un galīgi neapnīk.

  • 2 kg tomātu
  • Eļļa cepšanai (vislabāk kokosriekstu eļļa, bet derēs arī cita)
  • 2 sarkanie sīpoli
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 1 sarkanais čili pipars
  • 1 ēdamkarote karija pulvera
  • 1 ēdamkarote paprikas pulvera
  • 1 tējkarote kurkumas
  • 400 ml kokosriekstu piena
  • 2 ēdamkarotes sojas mērces
  • Sāls pēc garšas

Pasniegšanai:

  • 2 mazās bundžas turku zirņu
  • 1 ēdamkarote kokosriekstu eļļas
  • 1 ēdamkarote paprikas pulvera
  • 1 ēdamkarote karija pulvera
  • Bezpiedevu jogurts
  • Zaļumi – pētersīļi, kinza vai citi pēc izvēles
  • Uzkarsē krāsni uz 200 grādiem. Tomātus sagriez nelielos gabalos (piemēram, 4 daiviņās) un liec uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru. Cep tomātus krāsnī 30 minūtes.
  • Sīpolu, čili piparu un ķiploku sakapā. Zupas katlā uzkarsē apmēram ēdamkaroti kokoseļļas (vai citu eļļu, kuru izmanto). Liec cepties sīpolus, čili un ķiploku kopā ar kariju, paprikas pulveri un kurkumu. Ik pa laikam apmaisot, cep visu ~7 minūtes.
  • Kad tomāti izcepušies, pievieno tos katlā. Kārtīgi samaisi un pavāri visu 5 minūtes.
  • Tad pievieno kokosriekstu pienu un sablendē zupu līdz krēmīgai konsistencei.
  • Pievieno sojas mērci un sāli, samaisi un pasniedz ar grauzdētiem turku zirņiem (recepte zemāk), karoti bezpiedevu jogurta un zaļumiem.
  • Turku zirņus sietiņā noskalo zem tekoša ūdens. Izber uz cepampannas un ar papīra dvieļiem nosusini pēc iespējas sausākus. Apslaki ar kokoseļļu, pārber kariju un paprikas pulveri. Izmaisi un liec cepties krāsnī 180 grādos 25 – 30 minūtes, līdz zirņi kļūst zeltaini un mazliet kraukšķīgi. Bet uzmanies, lai nepiedeg.