GATAVOT

Krāsnī ceptu baklažānu karijs

Dod baklažāniem otru iespēju
3 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
3 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Ar baklažānu mums vienmēr bijušas ļoti jocīgas attiecības. Man liekas, ka tas ir viens no skaistākajiem dārzeņiem pasaulē, bet visbiežāk kafejnīcā es no ēdiena to "izķeksēšu" ārā, jo nu nepatīk man tā švammīgā tekstūra un rūgtenā piegarša. Tāpēc ilgi nezināju, ko par baklažāniem domāt. Skaisti, bet ne pārāk garšīgi, tā man likās. Līdz šodienai.
Līdz šim baklažānu biju izmantojusi tikai veģetārās pastētes pagatavošanai. Šodien izmantoju vienu no saviem gatavošanas trikiem – ja kaut kas negaršo, ieliec to karijā. Un izdevās. No šodienas man baklažāns liekas ne tikai skaists, bet arī ārkārtīgi garšīgs. Šajā ēdienā nav ne miņas no švammīguma vai rūgtuma. Baklažāns izdevās maigs, saldens un patīkami krēmīgs. Es gan izmantoju tievos "pirkstiņbaklažānus", kas garšā, manuprāt, ir maigāki par lielo, klasisko baklažānu. Tā kā, ja gribi iemīlēt baklažānu – gatavo kariju.

Recepte adaptēta no bojongourmet.com

  • 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas (vai cita eļļa cepšanai)
  • 400 g baklažānu (es izmantoju mazos, tievos baklažānus)
  • 2 sīpoli
  • 1/2 ēdamkarote kurkumas
  • 1/4 tējkarote čili pulvera (vai arī tik, cik vēlies)
  • 1 ēdamkarote koriandra sēklu
  • 1 ēdamkarote kumīna sēklu
  • Īkšķa izmēra ingvera gabaliņš
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 400 ml kokosriekstu piena
  • 150 ml ūdens
  • 6 tomāti
  • Sāls pēc garšas
  • Pasniegšanai – svaigs koriandrs un / vai piparmētras lapiņas, rīsi
  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Ja izmanto tievos baklažānus (kā bildē), tad nogriez tiem zaļo cepurīti un sagriez platās, slīpās šķēlēs. Liec uz cepampannas, pārslaki ar 1 ēdamkaroti kokosriekstu eļļas un 1/2 tējkaroti sāls. Ar rokām izmaisi un liec cepties krāsnī uz 15 minūtēm. Tad apmaisi un turpini cept vēl 10 minūtes.
  • Ja izmanto klasisko, lielo baklažānu, tad sagriez to platās, apaļās šķēlēs, liec sietiņā un pārkaisi ar sāli. Atstāj uz 15 minūtēm, lai no baklažāna izvelkas šķidrums (tas nepieciešams, lai baklažāns nebūtu rūgts). Tad noskalo baklažāna ripiņas sietiņā zem tekoša ūdens un kārtīgi noslauki. Tālāk turpini tāpat, kā norādīts 1. punktā, tikai vairs nepievieno sāli.
  • Katlā uzkarsē 1 ēdamkaroti kokosriekstu eļļas. Sakapā sīpolu un liec to cepties eļļā. Pievieno arī kurkumu, čili, kā arī pirms tam samaltu kumīnu un korindru. Maisot cep visu uz nelielas uguns 10 minūtes.
  • Sarīvē ingveru un sakapā ķiploku. Pievieno katlā pie sīpoliem un maisot pacep vēl 2 minūtes.
  • Tomātus sagriez nelielos gabalos un liec katlā. Pievieno kokosriekstu pienu un ūdeni.
  • Kad baklažāni izcepušies, liec tos katlā. Uz nelielas uguns sautē kariju apmēram 20 minūtes, lai tas nedaudz sabiezē. Beigās pievieno sāli, cik vēlies, bet uzmanīgi, jo jau cepot baklažānus, tiem tika pievienots sāls.
  • Baklažānam karijā vajadzētu būt krēmīgam, bet saglabāt savu formu.
  • Pasniedz ar rīsiem un svaigu korandru vai piparmētru. Vari pievienot arī kādu karoti bezpiedevu jogurta.