Ziemā arī jāēd salāti. Mazliet sātīgāki, bet tik pat krāsaini un garšīgi kā vasarā. Un, kopš iemācījos bietes pagatavot karamelē, nekā citādāk tās ēst vairs negribas. Šis, manuprāt, ir labākais, ko ar bietēm var izdarīt.
1 biete (apmēram 400 g)
100 g kvinojas
4 ēdamkarotes balzamiko etiķa
4 ēdamkarotes kļavu sīrupa vai medus
2 lapu kāposta lapas
1/2 granātābola
1 liels apelsīns
1 ēdamkarote olīveļļas + cepšanai
1 ēdamkarote citrona sulas
1 ēdamkarote sinepju
Liela sauja mandeļu
Sāls pēc garšas
Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Bieti nomizo un sagriez nelielos gabaliņos. Apslaki ar olīveļļu un liec cepties krāsnī uz 30 – 40 minūtēm, līdz bietes mīkstas. Man patīk tās pacept mazliet ilgāk, līdz tās sāk kļūt nedaudz kraukšķīgas.
Liec kvinoju katliņā ar 200 ml ūdens un uzvāri. Kad ūdens sācis vārīties, nogriez uguni uz mazāko, uzliec katliņam vāku un ļauj, lai viss ūdens uzsūcas kvinojā. Tas aizņems 12 – 15 minūtes.
Pagatavo karameli bietēm. Liec katliņā balzamiko etiķi un kļavu sīrupu un uz nelielas uguns karsē, līdz izveidojas sīrupa konsistence. Tas aizņem apmēram 10 minūtes. Iegūto karameli lej pāri izceptajām bietēm un apmaisi.
Liec katlā saplēstas lapu kāposta lapas, pievieno olīveļļu, sinepes un citrona sulu. Ar rokām pāris minūtes "masē" lapas, lai visas lapas sajauktos ar mērci. Pievieno izlobītas granātābola sēkliņas.
Kārto lapas 3 šķīvjos. Apelsīnu nomizo un sadali pa šķēlītēm. Mandeles sakapā. Kārto apelsīnu šķēles un karamelizētās bietes šķīvjos pa virsu lapām, pārkaisi ar kapātajām mandelēm. Pārlej pāri atlikušo karamlei no bietēm. Pārkaisi ar pavisam nedaudz sāls.