GATAVOT

Ķirbju – čili biezzupa

Aukstiem vakariem
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Mūsu mīļo draugu Rūrānu ģimenē šādas zupas sauc par biežzupām, jo tiek bieži gatavotas. Man tik ļoti iepatikās šis vārds, un es nolēmu to aizņemties. Šī patiesi ir biežzupa, jo šajā rudenī/ziemā ķirbju un citu dārzeņu zupas gatavoju neskaitāmas reizes. Vismaz miljons. Aigars saka, ka man ir problēmas ar pārspīlēšanu, bet šajā gadījumā man šķiet, ka man ir taisnība.

Nosaukums jau pasaka priekšā – zupa ir asa, tāpēc uzmanies – liec mazāk čili, ja neesi pārliecināts par savu čili panesamības pakāpi.

4-5 porcijām būs nepieciešams:

  • 600 g ķirbja
  • Eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 1 burkāns
  • 1/2 pētersīļa saknes
  • 1 kartupelis
  • 1 čili (vai mazāk!)
  • Neliels ingvera gabaliņš (apmēram 1/2 īkšķa izmērā)
  • 1/2 ēdamkarote kumīna sēklu
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • 150 g sarkano lēcu
  • 1,5 l vāroša ūdens
  • 200 ml kokosriekstu piena
  • 1 ēdamkarote baltvīna etiķa (derēs arī citronu sula)
  • 4 ķiploka daiviņas
  • Uzkarsē cepeškrāsni uz 180 grādiem. Sagriez ķirbi ar visu mizu nelielos gabaliņos vai šķēlēs. Liec ar cepampapīru izklātā cepampannā un cep krāsnī apmēram 40 minūtes, līdz ķirbis ir mīksts.
  • Kamēr cepas ķirbis, sagriez sīpolu nelielos gabaliņos un cep (tajā pašā katlā, kurā varīsi zupu) apmēram 5 minūtes, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi. Kumīna sēklas samal piestā vai kafijas dzirnaviņās, sakapā čili, nomizo un sarīvē ingveru. Pievieno kurkumu, kumīnu, ingveru un čili pie sīpoliem un maisot cep visu vēl 1 minūti.
  • Nomizo dārzeņus, sagriez nelielos gabaliņos un pievieno katlā (izņemot ķiploku). Cep visu vēl 3 minūtes maisot, lai nepiedeg.
  • Liec katlā lēcas, pielej ūdeni un uz nelielas uguns vāri visu 15 – 20 minūtes, līdz lēcas un dārzeņi mīksti.
  • Sakapā nomizoto ķiploku. Pievieno ķiploku un izcepto ķirbi zupas katlam un rūpīgi sablenderē. Beigās pielej kokospienu un etiķi, kārtīgi samaisi. Pievieno sāli pēc garšas.

    Pasniedz ar zaļumiem un ķirbju sēkliņām. Ja zupa par asu - labi derēs arī bezpiedevu jogurts.