GATAVOT

Ķīnas pelmeņi

Man, lūdzu, šos pusdienās un vakariņās katru dienu!
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1,5H
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1,5H
Vegānisks

Šie paštaisītie pelmenīši ir viena no neaizmirstamākajām maltītēm, ko esmu piedzīvojusi. Pie mums ik pa laikam ciemojas mūsu draudzene Damija – viņa dzīvo Skotijā un ikdienā strādā par ārsti, bet sirdī ir izcils pavārs. Iespējams, mans mīļākais pavārs. Tajās retajās reizēs, kad viņa mūs apciemo, Damija mūs izlutina līdz ārprātam. Arī pagājušā reize nebija izņēmums – šie izcilie pelmenīši bija tikai maza daļiņa no majestātiska 6 ēdienu mielasta.

Jā, recepte prasa mazliet laika un pirkstu veiklības, bet ticiet man – tas būs tā vērts. Tagad rudenī taču tāpat tik daudz laika pavadam iekštelpās, tāpēc izmantosim šo laiku lietderīgi – pagatavosim sev un draugiem pelmenīšus!

Mīklai:

  • 300 g kviešu miltu + vēl nedaudz pēc nepieciešamības
  • 1/4 tējkarote sāls
  • 160 ml vāroša ūdens

Pildījumam:

  • 1 burkāns
  • 6 šampinjoni
  • apmēram 1/4 no nelielas kāpostgalviņas
  • 1 liels sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 1/2 īkšķa izmēra ingvera gabaliņš
  • 1 sarkanais čili pipars (var arī iztikt bez)
  • Eļļa cepšanai
  • Šķipsna sāls

Pasniegšanai – sojas mērce

  • Sāc ar pildījuma pagatavošanu. Burkānu sarīvē, šampinjonus, kāpostu, sīpolu, ķiploku, ingveru un čili smalki sakapā.
  • Pannā sakarsē nedaudz eļļas. Liec visas pildījuma sastāvdaļas pannā un maisot cep, līdz dārzeņi kļuvuši mīksti. Tas var aizņemt apmēram 15 – 20 minūtes. Kad viss smuki sacepies, noņem pannu no uguns un ļauj pildījumam atdzesēties.
  • Gatavo mīklu. Bļodā liec mīklas sastāvdaļas (izmanto tikko vārītu ūdeni), samaisi.
  • Ar rokām mīci mīklu 5 – 10 minūtes, līdz mīkla ir gluda un elastīga. Pievieno vēl nedaudz miltu, ja mīkla liekas pārāk lipīga.
  • Mīklu ar rokām savel mazās bumbiņās (apmēram vīnogas izmērā). Noklāj darba virsmu ar miltiem un katru mīklas bumbiņu ar mīklas rulli izrullē plānā aplītī.
  • Ņem mīklas aplīti plaukstā un tā centrā liec apmēram 1/2 tējkaroti pildījuma. Iemērc ūdenī pirkstu un aplīša malas apsmērē ar mazliet ūdens.
  • Pārloki aplīti uz pusēm (tā lai pildījums smuki paliktu iekšā) un ar pirkstiem salipini kopā aplīša maliņas, veidojot pelmenīti.
  • Ja vēlies, lai ir pavisam skaisti, vari maliņas locīt kā vēdeklīšus. Bet var arī vienkārši aizlipināt ciet.
  • Pannā sakarsē vēl nedaudz eļļas. Liec pelmenīšus pannā ar aizlocīto malu uz augšu (it kā sasēdini ar pildījumu uz leju). Cep dažas minūtes, līdz pelmeņu apakšiņas ir zeltaini brūnas.
  • Pievieno pannā dažas ēdamkarotes ūdens (apmēram 3 – 4), uzliec pannai vāku un ļauj, lai pelmeņi notvaicējas. Cep, līdz viss ūdens iztvaikojis un pelmeņu apakšiņas ir apbrūnējušas un kraukšķīgas.
  • Pasniedz pelmeņus, viegli pamērcējot tos sojas mērcē – līdzīgi kā suši.