GATAVOT

Karijs Mamis

Ēdiens, kurš izmanīja manu dzīvi
5 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
5 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Jā, es nosaucu ēdienu savā uzvārdā. Vienkārši man un vīram šis karijs tik ļoti garšo, ka domājām saukt savu nākotnes dēlu tā vārdā. Tas bija joks, protams. Varu saderēt, ka nevienam neliekas smieklīgi, bet mēs toreiz bijām pārsmējušies.
Un, ja būs meita, tad Pasta Mame.

Ja nopietni, tad šo kariju gatavojam katru nedēļu, dažreiz vairākas reizes nedēļā. Mums tas ir izraisījis atkarību, un mēs no tā nekaunāmies. Šajā karijā man ļoti patīk tas, ka to var variēt, atbilstoši sezonām. Ziemā man garšo ar pupiņām, bet vasarā to gatavošu ar cukini un svaigiem tomātiem.

5 izsalkušajiem:

Eļļa cepšanai
1/2 ēdamkarote sinepju sēklu
1 ēdamkarote koriandra sēklu
1 ēdamkarote kumīna sēklu
1 tējkarote grieķu sierāboliņa
1 ēdamkarote kurkumas pulvera
4 ķiploka daiviņas
1/2 īkšķa lieluma ingvera gabaliņš
1 sarkanais čili (vai mazāk, ja asi ēdieni neiet pie sirds)
5 ēdamkarotes tomātu pastas
Sauja svaiga koriandra
1 sīpols
100 ml ūdens
2 nelieli burkāni
2 bundžas konservēto tomātu
1 bundža kokosriekstu piena
1 bundža konservēto pupiņu pēc izvēles (es izmantoju sviesta pupiņas)
Sāls pēc garšas
Brūnie rīsi un svaigs koriandrs pasniegšanai

  • Sāc ar karija pastas gatavošanu. Var izmantot piestu, bet tik pat labi derēs arī blenderis. Vispirms katliņā ielej ēdamkaroti olīveļļas un apcep sinepju sēklas, līdz tās sāk sprakšķēt.
  • Piestā vai blenderī samal koriandru, kumīnu, grieķu sierāboliņu un kurkumu. Pēc tam pievieno apceptās sinepju sēklas un atkal samal.
  • Nomizo ingveru un ķiploku. Ingveru un čili sagriez plānās šķēlēs (var arī sakapāt). Tad ķiploku, čili, ingveru, tomātu pastu un svaigo koriandru pievieno blenderī pie garšvielām. Kārtīgi samal, līdz izveidojas vendabīga konsistence.
  • Katliņā apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs (apmēram 5 minūtes).
  • Pievieno pagatavoto karija pastu sīpoliem un kārtīgi samaisi. Pasautē 1 minūti, tad pielej ūdeni un samaisi.
  • Nomizo burkānus un sagriez plānās šķēlītēs. Liec katlā pie sīpoliem.
  • Pievieno tomātus un kokosriekstu pienu. Uz nelielas uguns sautē visu apmēram 15 minūtes.
  • Beigās pievieno pupiņas, visu samaisi un gatavs!

    Pasniedz ar brūnajiem rīsiem un svaigu koriandru. Mums garšo arī ar lavaša maizīti.