GATAVOT

Dārzeņu – lēcu zupa

Jeb "diena pirmas algas dienas" zupa
5 personām
Pagatavošanas laiks — 
40 min
Vegānisks
5 personām
PAgatavošanas laiks:
40 min
Vegānisks

Pirms kādiem trīs gadiem, kad ar vīru (toreiz vēl draugu) sākām interesēties par ēst gatavošanu, man augstākā pavārmāksla likās mocarellas maizītes ar pesto un cepta vistas fileja. Jā, labi, nevar jau teikt, ka mocarellas maizītes un vistas fileja ir kaut kāda galīgi niecīga maltīte, bet tas bija laiks, kad sāku atklāt ēst gatavošanas plašumus, sapratu, ka ir daudz vairāk garšvielu kā sāls, pipari un karija pulveris, kā arī sāku domāt, ka varbūt zupu uzvārīt varētu nebūt nemaz tik sarežģīti. Skatoties, kā mamma rosās ap tiem zupas katliem, vienmēr domāju, ka, lai izvārītu zupu, jābūt apveltītam ar kādām īpašām spējām. Tas bija toreiz. Tagad zupas ir mans vismīļākais ēdiens, ko gatavot. Arī ēst.

Piedāvāju jums izmēģināt zupu, kuru gatavoju brīžos, kad aptrūkstas ideju, vai arī "kad mājās nekā nav". Ar "nekā nav" es, protams, domāju lēcas un pāris dārzeņus.

Apmēram 5-6 cilvēkiem:

  • Eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 2 burkāni
  • 1/2 selerijas saknes
  • 1 ēdamkarote oregano jeb raudene
  • 200 g tomātu biezeņa vai 4 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 krūze lēcu
  • 1,5 l dārzeņu buljona
  • 4 daiviņas ķiploka

  • Sagriez sīpolu tik smalki, cik vēlies. Uzkarsē katlā eļļu un liec cepties sīpolus, kamēr tie paliek mīksti un caurspīdīgi.
  • Sagriez burkānu un selerijas sakni smalkās šķēlītēs un liec klāt katlā pie sīpoliem. Pasautē visu kādas 7 minūtes, ik pa laikam maisot, lai nepiedeg.
  • Pievieno dārzeņiem oregano un tomātu biezeni, kārtīgi samaisi. Pasautē visu vēl apmēram 3 minūtes.
  • Ber katlā lēcas un kārtīgi izmaisi.
  • Lej katlā buljonu un vāri 20 minūtes.
  • Kamēr zupa vārās, smalki sakapā ķiploku un pievieno katlā 2 minūtes pirms vārīšanās beigām. Tā ķiploks paliks aromātiskāks un saglabās vairāk vērtīgo uzturvielu.