GATAVOT

Citronzāles tofu

Tofu, kas garšo pēc eņģeļiem
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Pirmo reizi, kad nopirku tofu, es attaisīju iepakojumu, pagaršoju, izspļāvu to un izmetu pārējo miskastē. Biju diezgan pārliecināta, ka nekā negaršīgāka uz pasaules nepastāv. Ja nu vienīgi vārīti burkāni. Bet izrādās, ka, ja to prot pareizi pagatavot, tas spēj sevī uzsūkt kādas garšas vien vēlies un pārtapt par fantastisku maltīti. Es tofu tā no sirds iemīlējos pēc Vjetnamiešu restorāna apmeklējuma šeit, Takomā. Tas bija piesūcināts ar čili un citronzāli, un garšoja pēc varavīksnes un eņģeļiem. Nevarēju nomierināties, līdz nepamēģināju atkārtot ko līdzīgu mājās.

  • 2 citronzāles stiebri
  • 8 ēdamkarotes sojas mērces ar samazinātu sāls daudzumu
  • 1 sarkanais čili
  • 1 tējkarote kurkumas pulvera
  • 2 tējkarotes brūnā cukura
  • 400 g cietā tofu (uz iepakojuma meklē nosaukumu firm tofu, tikai nesajauc ar mīksto jeb silken tofu)
  • Eļļa cepšanai
  • 1 sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 375 ml dārzeņu buljona
  • 4 ēdamkarotes grauzdētu zemesriekstu
  • Sauja sniega zirnīšu
  • Pasniegšanai – rīsi un sakapāti lociņi
  • Vispirms nepieciešams "izspiest" lieko šķidrumu no tofu, lai tas kā sūklis varētu uzsūkt garšas. Es to daru šādi – atver iepakojumu un notecini visu šķidrumu. Aptin papīra dvieli vairākas reizes ap tofu. Noliec to uz šķīvja, uzliec virsū vēl vienu šķīvi un uz tā - kādu smagu objektu, piemēram, grāmatu vai smagu bļodu.
  • Atstāj tofu uz 20 - 30 minūtēm, tad noņem smagumu un iztin to no papīra dvieļa. Tagad šķidrums būs izspiests un tofu varēs uzsūkt vairāk garšas.
  • Gatavo tofu marinādi. Nomizo citronzāles ārējo mizu un sakapā apakšējās divas trešdaļas (platākais, gaišais gals). Sakapā arī čili un liec to bļodā kopā ar citronzāli, sojas mērci, kurkumu un cukuru. Kārtīgi samaisi.
  • Sagriez tofu apmēram 0,5 - 1 cm biezās un 3 cm platās šķēlēs. Liec to marinādes bļodā un samaisi tā, lai visas šķēles būtu klātas ar marinādi. Atstāj marinēties uz vismaz 30 minūtēm, ik pa laikam apmaisot. Jo ilgāk marinēsi, jo garšīgāk būs.
  • Sagriez sīpolu plānās šķēlītēs un sakapā ķiploku. Apcep tos nelielā daudzumā eļļas apmēram 5 – 7 minūtes.
  • Atsevišķā sakarsētā pannā nelielā eļļas daudzumā liec cepties tofu ar visu marinādi. Cep no vienas puses 4 minūtes, tad uzmanīgi centies apgriezt katru šķēli uz otru pusi un atkal apcep 4 minūtes.
  • Tad pievieno ceptos sīpolus un ķiplokus, buljonu un uzmanīgi samaisi. Sautē visu uz nelielas uguns 5 minūtes.
  • Sakapā zemesriekstus un kopā ar sniega zirnīšiem pievieno tos pannā pie tofu. Samaisi, izslēdz plīti, uzliec pannai vāku un atstāj uz 5 minūtēm.
  • Pasniedz ar rīsiem un lociņiem vai citiem zaļumiem.