GATAVOT

Burkānu – Indijas riekstu krēmzupa

Saulaina zupa pelēkai dienai
4 personām
Pagatavošanas laiks — 
1H
Vegānisks
4 personām
PAgatavošanas laiks:
1H
Vegānisks

Šo rakstot, esmu ieritinājusies gultā divās segās. Blakus man ir šķīvis, pilns ar saulespuķu sēkliņu (a.k.a. sēmeņu) miziņām un atdzisušas kafijas krūze. Man tieši pretī pie sava rakstāmgalda sēž Aigars, strādā, kustina kājas ritmā un dzied līdzi mūzikai. Un ik pa laikam velta man dziesmu. Šodien esam mājās. Paēdām zupu, kārtīgi izsmējāmies un vienkārši esam mājās. Tā nekad nenotiek.

  • Nedaudz eļļas cepšanai
  • 1 liels sīpols
  • 4 lieli burkāni
  • 500 g tomātu biezeņa (man ļoti patīk I love eco tomātu biezenis tetrapakā) vai bundža konservētu tomātu
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 150 g Indijas riekstu
  • 1/2 tējkarote kurkumas
  • 1/2 tējkarote paprikas pulvera
  • 1 tējkarote samaltu kumīna sēklu
  • 1 citrons
  • 4 ēdamkarotes konservētas kukurūzas
  • Sauja sakapāta svaiga koriandra (es izmantoju saldētu no vasaras krājumiem)
  • Sāls + pipari
  • Liec Indijas riekstus mērcēties aukstā ūdenī aptuveni stundu. Var arī mazāk.
  • Sīpolu sakapā un liec cepties nelielā eļļas daudzumā zupas katliņā apmēram 5 minūtes.
  • Tikmēr nomizo burkānus un sagriez ripiņās. Pievieno tos pie sīpoliem un maisot cepini visu vēl 5 minūtes.
  • Lej katlā ūdeni tik daudz, lai tas noklāj visus burkānus. Vāri, līdz burkāni mīksti.
  • Tikmēr Indijas riekstus noskalo un liec blenderī. Pievieno 200 ml ūdens un sablenderē līdz krēmīgai konsistencei.
  • Kad burkāni izvārījušies, pievieno tomātu biezeni, ķiploku, kurkumu, paprikas pulveri, kumīnu un 1/2 citrona sulu. Visu pāris minūtes pasautē un sablenderē.
  • Pievieno Indijas riekstu krēmu katlā, bet pataupi dažas ēdamkarotes pasniegšanai. Krēmu kārtīgi iemaisi, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ja zupa šķiet par biezu (man tā bija), tad pievieno vēl ūdeni, līdz iegūsi vēlamo konsistenci. Uzsildi.
  • Liec bļodiņā kukurūzu, pievieno 1/4 citrona sulu un koriandru. Samaisi. Lej zupu bļodiņās, iemaisi karoti riekstu krēma un pa virsu liec ēdamkaroti citronīgās kukurūzas.