GATAVOT

Biešu – rozmarīna maizīte

Jo dārzeņi piestāv visam un visur
6 personām
Pagatavošanas laiks — 
Vegānisks
6 personām
PAgatavošanas laiks:
Vegānisks

Jā, es esmu traka dārzeņu tante, kura tos pamanās iepīt visur. Arī maizē. Jo dārzeņu nu vienkārši nevar būt par daudz.

Mans piecgadnieks, no rīta ieraugot šo maizi, uzreiz dikti gribēja pagaršot. Tikai tad, kad biju pārliecināta, ka viņam tiešām garšo, atklāju maizes slepeno sarkano sastāvdaļu. Uz to mazais izbrīnīts noteica: "Bet man taču negaršo bietes.."

  • 220 g svaigu, nomizotu biešu
  • 500 g kviešu miltu (var miksēt ar pilngraudu)
  • 8 g sausā rauga
  • 2 tējk. sāls
  • 1/2 ēdamkarote ķiploku pulvera
  • 3 svaiga rozmarīna zariņi
  • 3 ēdamkarotes olīveļļas
  • ~500 ml ūdens
  • Bietes sarīvē ar smalko rīvi, rozmarīna lapiņas sakapā.
  • Miltus samaisa ar sāli, raugu un ķiploku pulveri, pievieno arī rīvētās bietes un rozmarīnu.
  • Miltu maisījuma vidū izveido bedrīti, un tajā ielej olīveļļu un 300 ml ūdens.
  • Visu samaisa kopā – sākumā ar karoti, bet tad, kad viss saimaisījies, tad sāk to mīcīt ar rokām.
  • Darba virsmu nokaisa ar miltiem un mīca mīklu, līdz tā vēl ir mazliet lipīga, bet nepielīp pie rokām. Šajā brīdī noteikti vajadzēs pievienot vēl miltu, ja mīkla ir pārāk ķepīga.
  • Kad mīkla samīcīta (aptuveni 10 min), no tās izveido bumbu, liek bļodā, apklāj ar dvielīti un ļauj uzrūgt vienu stundu. Otrs variants – mīklu var gatavot iepriekšējā vakarā un likt uzrūgt ledusskapī uz nakti.
  • Pēc stundas (vai no rīta, ja raudzēji ledusskapī) mīklu vēlreiz viegli samīca un liek maizes formā. Atstāj vēlreiz uzrūgt uz stundu vai kamēr mīkla dubultojusies izmērā.
  • Krāsni sakarsē līdz 200 grādiem un maizīte cep 40 minūtes.
  • Kad maize izcepusies, pirms ēšanas to atdzesē.