GATAVOT

Tomāti burciņās

Saglabā vasaras garšu ziemai
Pagatavošanas laiks — 
Ilgi
Vegānisks
PAgatavošanas laiks:
Ilgi
Vegānisks

Konservēt dārzeņus ir forši, un sen jau garām laiks, kad to darīja tikai mūsu omītes. Manuprāt, katram latvietim vismaz reizi mūžā vajag iemarinēt gurķus vai izvārīt zapti. Ziemā atvērt burciņu ar augusta tomātiem vai gurķiem noteikti būs neaprakstāmi labi, tāpēc ejam uz tirgu, ņemam līdzi draugus, sapērkam dārzeņus un taisām konservēšanas ballīti.
Ceru, ka visi ēdam svaigus Latvijas tomātus vismaz trīs reizes dienā, bet, domājot par nākotni, piedāvāju četras garšīgas receptes, kā tomātus saglabāt līdz aukstajiem mēnešiem.

Atzīšos, šājā jomā neesmu nekāds eksperts, bet ļoti, ļoti gribu mācīties. Šī informācija ir apkopojums no manu draugu un radu pieredzes, kā arī dažādas literatūras avotiem. Ja tev ir kāda laba ideja vai pieredze, droši padalies!

Burku sterilizēšana
Diezgan svarīga lieta. Katrā Latvijas nostūrī to dara citādāk. Šeit pāris variantu, no kā izvēlēties:
Pirms sterilizēšanas burkas un vāciņus izmazgā ar karstu ūdeni un sodu vai trauku mazgājamo līdzekli.
1. Burkas un vāciņus var vienkārši izplaucēt ar verdošu ūdeni.
2. Var burkas izkarsēt cepeškrāsnī – liec burkas aukstā cepeškrāsnī uz režģa un ieslēdz krāsni uz 150 grādiem. Karsē 10 minūtes, tad izslēdz krāsni un paturi tās krāsnī vēl 2 minūtes. Vāciņus aplej ar verdošu ūdeni.
3. Burku vārīšana – izklāj liela katla dibenu ar dvieli, liec burkas katlā, ielej ūdeni, lai tas nosegtu burku virsmu. Liec katlu vārīties un, kad ūdens sāk burbuļot, atstāj burkas uz 15 minūtēm. Tad izslēdz plīti un uzmanīgi ar speciālām knaiblēm vai kādu citu instrumentu izņem burkas no katla.


Konservēti tomāti

Uz 500 ml burku būs nepieciešams:

  • ~600 g tomātu
  • 1 ēdamkarote citronu sulas
  • Tomātiem iegriez krustiņus augšā un apakšā. Tad aplej tos ar vārošu ūdeni, paturi minūti un pārliec tomātus aukstā ūdenī. Pagaidi pāris minūtes, ņem tomātus ārā no ūdens un noņem tomātiem mizu.
  • Nomizotos tomātus pārgriez uz pusēm un liec sterilizētās burkās. Tomāti jāpilda burkās blīvi, lai visas atstarpes būtu pidītas ar tomātu sulu, tāpēc pildot droši vari tiem uzspiest ar karoti, lai sula izdalītos.
  • Atstāj 1,5 cm brīvu no burkas virsmas, uzlej citrona sulu un uzliec vāciņu, bet neaizskrūvē to ciet līdz galam.
  • Tagad nepieciešams pasterizēt – liec burkas lielā katlā, kas izklāts ar dvieli vai režģi. Ielej ūdeni līdz burkas kaklam. Liec katlu uz uguns un, kad ūdens sāk vārīties, atstāj burkas vārīties uz stundu.
  • Pēc tam uzmanīgi izņem no ūdens, aizskrūvē līdz galam, apgriez burkas ar vāku uz leju un atstāj atdzist.
  • Šādus tomātus varēsi pievienot zupām, mērcēm, sautējumiem.
Nejaušā BBQ mērce

"Nejaušā" tāpēc, ka sākumā vārīju kečupu, bet tad netīšām izdevās šis. Ļoti patīkams misēklis.
Nedaudz vairāk kā 1 L vajadzēs:

  • Eļļa cepšanai
  • 2 lieli sīpoli
  • 1 fenhelis
  • 150 g selerijas saknes
  • 4 ķiploka daivas
  • 1 – 2 sarkanie čili
  • 2 ēdamkarotes koriandra sēklu
  • 5 krustnagliņas
  • 2 kg tomātu
  • 500 ml ūdens
  • 250 – 300 ml balzamiko etiķa
  • 200 g tumši brūnā cukura
  • Ja mājās ir – 1 ēdamkarote Vorčesteršīras mērces (veģetārieši bez šitās pilnīgi mierīgi var iztikt)
  • Sagriez sīpolus, fenheli, seleriju, ķiploku, čili un liec tos cepties katlā kopā ar koriandru un krustnagliņām. Maisot sautē visu 15 minūtes.
  • Tomātus sagriez nelielos gabalos un sablenderē. Pievieno blenderētos tomātus katlā kopā ar ūdeni un vāri visu 60 minūtes.
  • Tad visu kārtīgi sablenderē un izkās caur sietu.
  • Iegūtajai mērcei pievieno balzamiko etiķi un cukuru. Šeit cukura un etiķa attiecību vari pieregulēt pēc garšas – ja gribas saldāku, liec vairāk cukuru.
  • Ja vēlies, pievieno arī Vorčesteršīras mērci. Vāri visu 35 minūtes, līdz mērce ir reducējusies un sabiezējusi.
  • Lej mērci sterilizētās, karstās burkās un aizvāko. Apgriez ar vāciņu uz leju un atstāj atdzesēties.
Mērce pastai ar krāsnī ceptiem ķiplokiem

Apmēram 3 L mērces būs nepieciešams:

  • 3 ķiploka galviņas
  • 1,5 ēdamkarotes olīveļļas
  • 2 sarkanās paprikas
  • 3 kg tomātu
  • 2 ēdamkarotes brūnā cukura
  • 2 tējkarotes sāls
  • 1 ēdamkarote balzamiko etiķa
  • 1/2 tējkarote melno piparu
  • 30 g svaiga bazilika lapiņu
  • 3 ēdamkarotes svaiga timiāna lapiņu
  • 3 ēdamkarotes svaigu pētersīļu lapiņu

  • Uzkarsē krāsni uz 180 grādiem. Ķiploka galviņām nogriez augšu, lai tiktu atsegtas ķiploka daiviņas. Liec ķiploka galviņas cepampannā un apslaki ar 1/2 ēdamkaroti olīveļļas.
  • Pārgriez papriku gareniski uz pusēm un izņem sēkliņas. Kārto paprikas pusītes ar iekšpusi uz leju uz folija, kas ieklāts blakus ķiploka galviņām. Vari papriku cept arī atsevišķā cepamtraukā, galvenais - neaizmirsti to izklāt ar foliju. Apslaki papriku ar atlikušo olīveļļu.
  • Liec ķiplokus un papriku cepties krāsnī uz 40 minūtēm, vai līdz ķiploki mīksti un paprika apbrūnējusi.
    Tikmēr sagriez tomātus nelielos gabalos.
  • Izņem dārzeņus no krāsns un ietin cepto papriku folijā uz 15 minūtēm, lai tai nolobītos miziņa.
  • Izceptos ķiplokus liec blenderī kopā ar sauju sagriezto tomātu. Sablenderē un liec katlā. Pa daļām sablenderē arī atlikušos tomātus un pievieno katlā.
  • Pievieno cukuru, sāli, balzamiko etiķi un piparus pie tomātiem. Liec visu vārīties uz 50 minūtēm, ik pa laikam apmaisot.
  • Tikmēr nolobi paprikai miziņu, sagriez papriku nelielos gabalos un pievieno tomātiem. Vāri vēl 20 minūtes.
  • Noņem katlu no uguns un iemaisi sakapātus zaļumus.
  • Lej mērci sterilizētās, karstās burkās un kārtīgi aizvāko. Apgriez burciņas ar vāku uz leju un atstāj atdzist.
    Sagaidīšu aukstu rudens vakaru un pievienošu šo mērci savai mīļākajai pastai.